Uitspraak 20-003 Ontbinden en vervangen van een centrale cliëntenraad

Een zorgaanbieder verzoekt de LCvV te beoordelen of het voorgenomen besluit om de centrale cliëntenraad te ontbinden en met de lokale raden te gaan zorgen voor vervanging, in redelijkheid genomen kan worden. De CCR verzet zich tegen dit besluit en tegen het voorleggen hiervan aan de LCvV.

De voorzitter van de LCvV oordeelt dat de huidige Wmcz (1996) geen (proces)voorschriften bevat terzake van dergelijke besluiten en dat op grond van jurisprudentie de kantonrechter in dergelijke zaken bevoegd is. Anders is dat wanneer een reglement uitdrukkelijk bepalingen bevat over beëindiging van lidmaatschap en/of vervanging van raden en daarbij de LCvV dan heeft aangewezen als bevoegde geschilinstantie. In de Wmcz 2018 die met ingang van 1 juli 2020 in werking treedt is een commissie van vertrouwenslieden wel bevoegd dergelijke verzoeken te beoordelen.

Aanmaakdatum: 25-05-2020

Gerelateerde documenten

Uitspraak 16-002 Opheffing en vervanging van een cliëntenraad
Uitspraak 16-002 Opheffing en vervanging van een cliëntenraad

Cliëntenraad zegt het vertrouwen op in een nieuw aangestelde regiomanager en verwijt deze gedurende een jaar telkens gebrek aan kennis en kunde. De regiomanager stelt dat de cliëntenraad haar onheus bejegent en niet met haar wil samenwerken.

Zorgaanbieder besluit dat deze cliëntenraad opgeheven en vervangen dient te worden omdat hij ..

Uitspraak 22-003 Commissie niet bevoegd
Uitspraak 22-003 Commissie niet bevoegd

Een voormalig clientenraadslid is het er niet mee eens dat zijn lidmaatschap aan de raad is beëindigd en stelt dat niet op alle locaties waar dat moet een raad is ingesteld.

De LCvV is niet bevoegd om hier een oordeel over te geven.

Uitspraak 22-002 Cliëntvertegenwoordigers verzoeken ontbinding huidige cliëntenraad
Uitspraak 22-002 Cliëntvertegenwoordigers verzoeken ontbinding huidige cliëntenraad

Een door de LCvV als representatieve delegatie aangemerkt drietal, verzoekt de LCvV om huidige clientenraad van een instelling te ontbinden en om daarna zelf benoemd te worden als nieuwe clientenraad.

De commissie is wel bevoegd om over het eerst maar niet om over het tweede een oordeel te geven. De ..

Uitspraak 21-005 Aspirant-lidmaatschap cliëntenraad
Uitspraak 21-005 Aspirant-lidmaatschap cliëntenraad

Een besluit van de Raad van Bestuur om het aspirant-lidmaatschap van 2 personen te beëindigen en van 1 persoon te verlengen, wordt door de LCvV vernietigd. Er is voor de locatie geen reglement waaraan de afspraken omtrent (aspirant)lidmaatschap getoetst kunnen worden en er zijn ook geen concrete voorwaarden of ..

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.