Uitspraak 17-005 Nieuwe medezeggenschapsstructuur Aanbevolen

Zorgaanbieder vindt herstructurering van de medezeggenschapsstructuur noodzakelijk omdat niet alle zorgontvangers/zorgsoorten vertegenwoordigd worden. Wmo-cliënten, thuiszorg en ambulante voorzieningen  zijn niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Ook speelt mee dat de situatie bij de bestaande raden afwijkt van wat er ooit op papier is afgesproken; er is sprake van onderbezetting, bepaalde leden overschrijden hun zittingstermijn of hebben geen binding (meer) met een cliënt van de zorgaanbieder. De centrale cliëntenraad heeft negatief verzwaard advies uitgebracht over de nieuw voorgestelde structuur omdat hij vindt dat zorgaanbieder onvoldoende heeft gedaan om verbetering binnen de bestaande structuur aan te brengen en in de nieuwe structuur de medezeggenschap niet meer dicht bij de directe zorgverlening geregeld is.  De nieuwe structuur houdt in dat er op niveau van de zelfsturende teams informele medezeggenschap plaatsvindt en dat er drie cliëntenraden worden opgericht gebaseerd op gemeentelijke indeling en één centrale cliëntenraad op het niveau van de Raad van Bestuur. Die raden zullen de Wmcz rechten hebben.

De LCvV oordeelt dat de noodzaak tot herziening overtuigend is aangetoond, dat de cliëntenraad in ruime mate de gelegenheid is geboden om medezeggenschap uit te oefen over de reorganisatie en dat het hier een besluit betreft dat nog nadere uitwerking behoeft. Er wordt aanbevolen om bij de nadere uitwerking aan cliënten, hun naasten en de huidige cliëntenraden goed duidelijk te maken hoe in de nieuwe structuur de representativiteit daadwerkelijk verbeterd zal zijn en hoe er voor gezorgd wordt dat informatie vanuit de informele medezeggenschap wordt betrokken bij de advisering door de formele raden.

Aanmaakdatum: 30-11-2017

Gerelateerde documenten

Uitspraak 14-003 Medezeggenschapsgeschil na faillissement, reikwijdte van de WMCZ in een vennootschapsconstructie
Uitspraak 14-003 Medezeggenschapsgeschil na faillissement, reikwijdte van de WMCZ in een vennootschapsconstructie

Een grote aanbieder van zorg aan verstandelijk gehandicapten gaat failliet. De zorg aan jeugd en volwassenen wordt vervolgens door verschillende partijen overgenomen. De volwassenenzorg wordt voortaan verleend door een nieuwe, speciaal hiervoor in het leven geroepen besloten vennootschap. Deze vennootschap beschikt over een WTZi toelating en is eigendom van ..

Uitspraak 11-005 Cliëntmedezeggenschap bij wijziging zorgaanbod
Uitspraak 11-005 Cliëntmedezeggenschap bij wijziging zorgaanbod

Wanneer de invoering van een eigen bijdrage voor een bepaalde activiteit het gevolg is van een grootschaliger beleidswijziging die alle locaties van de zorgaanbieder regardeert, en waarover conform de instellingsregeling de adviesprocedure op centraal niveau is gevolgd, kan een lokale cliëntenraad geen beroep op nietigheid van een onderdeel van ..

Uitspraak 16-002 Opheffing en vervanging van een cliëntenraad
Uitspraak 16-002 Opheffing en vervanging van een cliëntenraad

Cliëntenraad zegt het vertrouwen op in een nieuw aangestelde regiomanager en verwijt deze gedurende een jaar telkens gebrek aan kennis en kunde. De regiomanager stelt dat de cliëntenraad haar onheus bejegent en niet met haar wil samenwerken.

Zorgaanbieder besluit dat deze cliëntenraad opgeheven en vervangen dient te worden omdat hij ..

Uitspraak 21-004 Ongevraagd advies medezeggenschap op districtsniveau
Uitspraak 21-004 Ongevraagd advies medezeggenschap op districtsniveau

Een grote zorgorganisatie heeft bij een reorganisatie enkele jaren geleden de regio-indeling gewijzigd in een districtisindeling. De medezeggenschapsregeling is daar vervolgens niet op aangepast zodat de voormalige regioraden nu een onduidelijke status hebben. Er is nog geen op de Wmcz2018 gebaseerde nieuwe regeling vastgesteld. Zes lokale raden vinden dat ..

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.