Uitspraak 15-007 Besluit wijziging nachtzorg

Op een besluit om het aanbod van de nachtzorg aan mensen met een ernstige lichamelijke beperking te wijzigen, is verzwaard adviesrecht van toepassing. Door dit besluit kan een groep bewoners niet meer, zoals voorheen wel altijd het geval en uitdrukkelijk ook zo afgesproken, zelf bepalen hoe laat zij naar bed gaan maar moeten nu voor vastgestelde tijden naar bed geholpen worden.

De cliëntenraad die deze bewoners vertegenwoordigt geeft herhaaldelijk aan bij de zorgaanbieder dat op dat besluit verzwaard adviesrecht van toepassing is en roept ook tijdig de nietigheid van het besluit in. Zorgaanbieder geeft deze bewoners vervolgens eerst gedurende een jaar extra financiele middelen voor deze dienst, zij het verleend door medewerkers van het eigen wooncluster. Zorgaanbieder vraagt vervolgens alleen advies over hoe in de toekomst de consequenties rond de gewijzigde of nog te wijzigen situatie op te vangen.

De LCvV constateert dat door die gang van zaken deze groep bewoners in de huidige situatie ten onrechte geen beroep meer op de nachtzorg kan doen voor hulp bij het naar bed brengen. Bij gebrek aan een correct (volgens de WMCZ) gevolgde adviesprocedure kan de LCvV niet beoordelen of dit een redelijk besluit was van de zorgaanbieder. Er is niet of nauwelijks onderbouwing gegeven bij het argument dat het organisatieonderdeel cluster nachtzorg niet meer in staat zou zijn om deze zorg aan die bewoners te blijven bieden.

Aanmaakdatum: 17-09-2015

Gerelateerde documenten

Uitspraak 23-003 Regeling persoonsgebonden was
Uitspraak 23-003 Regeling persoonsgebonden was

Een grote instelling voor ouderenzorg wil een nieuwe regeling gaan invoeren voor de persoonsgebonden was van de bewoners. Er zijn op dat moment drie verschillende regelingen in van toepassing die de zorginstelling wil gaan uniformeren. Ook zal de nieuwe regeling ervoor moeten zorgen dat de instelling niet langer een ..

Uitspraak 09-005 Nietigheid te laat ingeroepen
Uitspraak 09-005 Nietigheid te laat ingeroepen

De zorgaanbieder heeft verschillende besluiten genomen zonder de cliëntenraad gelegenheid te geven daarover verzwaard advies uit te brengen. Tijdens de hoorzitting blijkt dat de besluiten nog niet zijn uitgevoerd en dat de bestuurder bereid is de cliëntenraad alsnog gelegenheid te geven een verzwaard advies uit te brengen en op ..

Uitspraak 15-004 Onderbouwing servicekosten aanleunwoningen
Uitspraak 15-004 Onderbouwing servicekosten aanleunwoningen

Bewoners van een serviceflat hebben de indruk dat de woonservicekosten en zorgservicekosten die zij betalen deels op hetzelfde zien. Een in 2009 door twee bewoners hierover aangespannen kantongerechtsprocedure heeft geen uitkomst of duidelijkheid gebracht. Zorgaanbieder en de eigenaar/verhuurder van de serviceflats hebben nadien op diverse manieren geprobeerd duidelijk te ..

Uitspraak 16-003 Verhoging van de waskosten
Uitspraak 16-003 Verhoging van de waskosten

Zorgaanbieder heeft het voornemen om de kosten voor het wassen van kleding van cliënten van de psychogeriatrische (PG) verblijfslocaties te gaan verhogen en te gaan uniformeren. De methode van wassen en de tarieven verschillen per locatie en er heeft jarenlang geen prijsindexering plaatsgevonden.  De zorgaanbieder geeft aan hier financieel ..

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.