Uitspraak 19-004 Uniforme regelingen

Een uit fusie ontstane zorgaanbieder heeft voor alle cliëntenraden een nieuw uniform medezeggenschapsreglement en een uniforme faciliteitenregeling opgesteld. Vijftien van de cliëntenraden hebben tegen bepaalde artikelen in die nieuwe regelingen bezwaar en de zorgaanbieder vraagt de LCvV te beoordelen of hij de uniforme regelingen inclusief die bepalingen in redelijkheid kan vaststellen.

De LCvV oordeelt dat een uniforme regeling uit oogpunt van doelmatigheid en functionaliteit een logische keuze is. Daarbij beveelt de LCvV wel aan de uniforme regeling als modelregeling te beschouwen waarop, mits goed beargumenteerd, in specifieke situaties afwijken wel mogelijk moet zijn. Goede afbakening van het vertegenwoordigingsbereik van een raad is noodzakelijk alvorens het reglement vastgesteld kan worden.
De bepaling dat bij interne (horizontale) overplaatsing van een regiomanager er niet opnieuw advies uitgebracht kan worden acht de commissie niet redelijk.

Aanmaakdatum: 26-07-2019

Gerelateerde documenten

Uitspraak 14-002 Wijziging openingstijden centrale ingang
Uitspraak 14-002 Wijziging openingstijden centrale ingang

Een besluit tot gewijzigde openingstijden van de entree van een verpleeghuis blijkt na het doorlopen van de adviesprocedure niet los gezien te kunnen worden van een besluit -waar geen advies over is gevraagd - tot gewijzigde openingstijden van de receptie aldaar. Voor de zorgaanbieder is dit de reden om ..

Uitspraak 17-005 Nieuwe medezeggenschapsstructuur
Uitspraak 17-005 Nieuwe medezeggenschapsstructuur

Zorgaanbieder vindt herstructurering van de medezeggenschapsstructuur noodzakelijk omdat niet alle zorgontvangers/zorgsoorten vertegenwoordigd worden. Wmo-cliënten, thuiszorg en ambulante voorzieningen  zijn niet of nauwelijks vertegenwoordigd. Ook speelt mee dat de situatie bij de bestaande raden afwijkt van wat er ooit op papier is afgesproken; er is sprake van onderbezetting, bepaalde leden ..

Uitspraak 14-001 Diverse geschillen en vastgelopen samenwerking
Uitspraak 14-001 Diverse geschillen en vastgelopen samenwerking

Een cliëntenraad verzoekt de LCvV een uitspraak te doen over groot aantal zaken waarover een meningsverschil met de zorgaanbieder bestaat.
De zorgaanbieder vraagt of het geoorloofd is wanneer hij de samenwerkingsovereenkomst met deze cliëntenraad zal opzeggen.

De LCvV heeft de voorgelegde geschilpunten bekeken en over een ..

Uitspraak 11-003 Vrijwilligers als lid van een cliëntenraad
Uitspraak 11-003 Vrijwilligers als lid van een cliëntenraad

Een zorgaanbieder kan in redelijkheid besluiten een bepaling in het art. 2 tweede lid sub aWMCZ reglement op te nemen die vrijwilligers (onbezoldigd medewerkers) uitsluit van cliëntenraadslidmaatschap. Dit omdat betreffende vrijwilligers in vergelijkbare relatie tot zorgaanbieder staan als betaalde medewerkers en waardoor conflict van plichten of belangenverstrengeling niet denkbeeldig is. 

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.