Uitspraak 11-002 Herinrichting medezeggenschap na fusie en wijziging bij uitgave cliëntenblad

Zorgaanbieder krijgt van twee centrale cliëntenraden geen positief advies over het vaststellen en invoeren van een nieuw reglement ex art. 2 lid 2 WMCZ. Nu blijkt dat geen sprake zal zijn van een wezenlijke verandering in de structuur en medezeggenschapsverdeling ten opzichte van de situatie voor fusie, acht de LCvV het geen onredelijk besluit. Er komt niet één WMCZ cliëntenraad voor de hele instelling doch formeel en materieel zal ook geregeld zijn (danwel blijven) de cliëntvertegenwoordiging op zorggroepniveau. De adviesprocedure is zorgvuldig gevolgd. Tevens bindende uitspraak over het adviesrecht bij een beleidswijziging rond een cliëntenblad.

De LCvV oordeelt dat wanneer een cliëntenraad een beperktere rol als voorheen krijgt bij de uitgave, eindredactie en budgetverantwoordelijkheid van het cliëntenblad, dit niet valt onder het bestek van art. 3 eerste lid sub l WMCZ (wijziging van een cliënten geldende regeling). 

Aanmaakdatum: 09-05-2011

Gerelateerde documenten

Uitspraak 20-002 Naleving en wijziging van medezeggenschapsreglementen - spoedprocedure
Uitspraak 20-002 Naleving en wijziging van medezeggenschapsreglementen - spoedprocedure

Een lokale cliëntenraad vraagt de LCvV bij voorlopige voorziening te bepalen dat de zorgaanbieder verkiezingen zal uitschrijven voor alle lokale raden binnen de organisatie. De lokale raad stelt dat de huidige raden niet conform de voorschriften uit de reglementen van 2009 zijn ingericht, dat er diverse personen zitting in ..

Uitspraak 18-003 Een nieuwe CCR, een nieuwe structuur
Uitspraak 18-003 Een nieuwe CCR, een nieuwe structuur

Een zorgaanbieder voorziet na het vertrek van drie CCR leden in de vervulling van deze vacatures. Vijf maanden later wordt de medezeggenschapsstructuur gewijzigd na een positief advies van de CCR. In de nieuwe structuur verdwijnen de cliëntenraden op middenniveau (clusterraden). De nieuwe structuur wordt bekrachtigd door vaststelling van een ..

Uitspraak 17-004 Opheffing van een lokale cliëntenraad
Uitspraak 17-004 Opheffing van een lokale cliëntenraad

Een zorgaanbieder besluit dat een lokale cliëntenraad wordt opgeheven en dat daarvoor in de plaats een bewonerscommissie ingesteld zal worden. Deze cliëntenraad is het niet eens met dit besluit en legt de zaak ter beoordeling voor aan de LCvV. Zorgaanbieder voert aan dat de lokale raad niet meer past ..

Uitspraak 09-004 Instelling centrale cliëntenraad
Uitspraak 09-004 Instelling centrale cliëntenraad

De zorgaanbieder heeft, zonder overleg met de lokale cliëntenraden, een centrale cliëntenraad ingesteld. De leden van de centrale cliëntenraad zijn benoemd door de zorgaanbieder. Het overleg over locatieoverstijgende onderwerpen voert de zorgaanbieder met de centrale cliëntenraad. Eén van de lokale cliëntenraden stelt zich op het standpunt dat hij geen ..

Informatie

Dit is de website van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV). De LCvV wordt in stand gehouden door diverse brancheorganisaties van zorgaanbieders en organisaties voor cliëntenraden in de zorg. Met vragen of opmerkingen over deze site kunt u contact opnemen met de secretaris van de LCvV.